Pasta kokosowa:
1 ostra papryka
Pół cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka pasty krewetkowej albo sosu sojowego
Mały kawałek świeżego imbiru
1 lyżeczka soli
1 łyżeczka brązowego cukru
Kawałek świeżego kokosa albo wiórki kokosowe i mleko kokosowe z puszki
Posiekać drobno cebulę, czosnek, paprykę i imbir.
Zmielić w blenderze albo ugnieść w moździerzu. Dodać pasty albo sosu sojowego, soli i cukru.
Świeży kokos zetrzeć na tarce albo dodać kilka łyżek wiórków kokosowych i podlać mlekiem kokosowym z puszki. Podsmażyć pastę, wymieszać z ulubionymi warzywami wcześniej ugotowanymi lub usmażonymi na chrupko (marchewka, fasolka, kalafior, cukinia, ziemniak, kapusta ? co kto lubi).
0 komentarzy