Składniki: Bakłażan, papryka (czerwona, zielona, żółta), cebula, ser feta (idealna do zapiekania jest feta z Lidla), sól, pieprz.
Cebulę zeszklić, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i podsmażyć lekko (nie spalić). Całość można lekko posolić i popieprzyć.
Bakłażana pokroić w 1.5cm plastry, posolić i odstawić na 10 min. Następnie ułożyć na rozgrzanym oleju i smażyć do uzyskania lekko brązowego koloru. Odłożyć na ręcznik papierowy celem odsączenia oleju.
Paprykę z cebulą wysypać do naczynia żaroodpornego. Pokroić w kostkę fetę, ułożyć na papryce z cebula, przykryć kawałkami usmażonego bakłażana i na samą górę ponownie ułożyć fetę.
Zapiekać w piekarniku około 30 min przy temperaturze 180 stopni aż feta się zarumieni.
0 komentarzy