Składniki: 4 filety z dorsza (każdy o wadze 200 g.), cebula, 50 g. pieczarek, pęczek natki, 2 łyżki masła, 2 szczypty pieprzu, 1/2 łyżeczki soli, 2 szczypty suszonego tymianku, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, listek laurowy, 1/2 litra mleka, 4 cienkie plastry boczku, 3 łyżki bułki tartej.
Cebulę obrać i drobno pokroić. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Umytą natkę drobno posiekać.
Cebulę i grzyby podsmażyć na maśle przez 5 minut. Przełożyć do żaroodpornej formy.
Filety umyć w zimnej wodzie, osuszyć na ściereczce i ułożyć na pieczarkach. Posypać natką. Przyprawić solą,
pieprzem i tymiankiem, dodać listek laurowy. Mleko zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 3
łyżkami wody i wlać do gotującego się mleka. Mieszać, aż powstanie gęsty sos. Sosem polać ryby, przykryć i
zapiekać przez 10 minut w rozgrzanym do 175 st. C piekarniku. Boczek podsmażyć. Ryby oprószyć tartą bułką, obłożyć plastrami boczku i wszystko zapiekać w piekarniku jeszcze przez 10 minut.
0 komentarzy